tisdag 1 december 2009

Djurförsäljning och uppfödning

"Jag har en fin tik som söker efter en partner". Liknande annonser hittar man ofta på tex. Blocket. Hur kan helt plötsligt så många hundägare, som redan är inkompententa hundägare, vara kunniga nog att ta en valpkull på sin hund. Det är inte bara att para sin hund, låta henne föda valparna i en skokartong och sen lägga ut dom på blocket. Det krävs mycket mer tid, planering och pengar för att klara av detta. Och jag anser absolut inte att uppfödning av hundar, eller andra djur är till för kreti och pleti. Och hur kommer det sig att så många helt plötsligt vet hur uppfödning av djur ska gå till? När man köper hund av oseriösa uppfödare på blocket ska man vara mycket vaksam. För tyvärr är det så att de flesta ENBART tar valpar på sin tik för att få lite extra klirr i kassan. Dom skiter fullständigt i vart valparna hamnar, hur dom kommer bo eller om köparen överhuvudtaget tänkt genom sitt köp. Om du tänker binda fast din lilla valp, som heller inte alltför sällan säljs mycket yngre än 8 veckor, vid en lyckstolpe, det skiter dom i.
Många gånger finns det ingen dokumentation över föräldradjurens hälso- och mentala status. För övrigt kan dom ju peka på vilken hanhund som helst och säga att det är pappan.
Jag drar inte alla blocket-annonsörer över en kamm, det ska man ju aldrig göra, men detta förekommer ändå i en sådan utsträckning att det borde kontrolleras.
Och varför tror folk att alla tikar vill bli mammor? Jag tror iof inte att dom tror det, isåfall bara för att lätta sitt eget dåliga samvete(om dom har något), när det i grunden som sagt handlar om pengar.
Det borde inte vara en allmän rättighet att föda upp djur.
För att få lov att föda upp hundar borde man ha god kunskap i parning, valpning, valputveckling, vad man gör vid komplikationer, god raskunskap och sist men inte minst hur man väljer ut sina valpköpare. Man borde vara tvungen att gå en utbildning bli certifierad och tillåten att få föda upp valpar. Jag har sagt det förr och säger det igen, se till att det blir lag på att ha "körkort" för hund!!!!!!
För ett tag sen hittade jag (tror det var på aftonbladet) en artikel serie angående försäljning av "kamphundar". I annonserna står det nästan alltid "dessa hundar ska inte användas till kamp". Men när valpköparna sedan kommer till uppfödaren så får dom ändå tips om hur man får dom aggressiva, vilken av valparna som har störst tendens till dessa beteenden osv. Hur sjukt är inte det?
Min föredetta arbetskollega, som för övrigt är utbildad hundinstruktör och har haft hund i hela sitt liv, bestämde sig efter att alltid ha haft renrasiga hundar med stamtavla att nu skulle det få bli en blandras, en "Amstaff". Hon hittar en förtroendeingivande säljare på blocket och bestämmer träff med dom. Hon åker hem till uppfödaren, som inte vet något om min kollega, och ska titta på valparna. Säljaren visar för henne hur man ska göra med valpen när den gör något man inte tycker är bra. Då tar han valpen och slår ner den i marken. Detta på eget bevåg då hon inte ens hade tagit upp ämnet överhuvudtaget. Med en klump i magen åkte hon hem utan valp. Helst hade hon klart velat ta med sig alla hem bara dom slapp vara kvar hos honom. Men det går ju inte.
Självklart ska det finnas någonslags annonsmarknad för detta men det ska ske som sagt under kontrollerade former. Och vem som helst borde INTE få äga eller föda upp djur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar